Barns utvecklingsfaser

Barns utvecklingsfaser

Barn är spännande varelser som utvecklas fort. Under barnets förstå år i livet genomgår de en mängs utvecklingsfaser och som förälder kan det vara svårt att hänga med, nedan försöker vi ge ett par råd på vägen och mer kan man läsa på denna blogg för föräldrar.

Ett barn genomgår många olika utvecklingsfaser under sin uppväxt. När barnet är litet så händer det mycket. Barnet utvecklas i rasande tempo när det är under 1 år och du som förälder kommer uppleva stora förändringar som det första leendet, att barnet börjar reagera på ljud, att barnet kan se färger, att barnet skrattar och börjar upptäcka världen omkring sig genom att suga på saker som de får i handen. Senare kommer barnet att kunna fokusera blicken och kunna lyfta på huvudet samt att börja experimentera med rösten genom att föra ljud. Sen är det dags för att barnet kommer börja krypa, resa sig upp, ta sina första steg genom att hålla i något, för att sedan kunna gå själv utan stöd. Barnet lär sig även att säga nej och förstår vad det betyder. Barnet kan även vinka hejdå. När barnet blir lite äldre så handlar det om saker som att barnet säger sina första ord, kan hämta saker eller peka ut olika kroppsdelar. Efter att barnet kan gå så är det dags för att börja springa och det är nu det riktigt roliga börjar för dig som är förälder. Alla barn går igenom en mängd utvecklingsfaser tidigt i livet och som förälder är det spännande att hänga med. 

Barns utvecklingsfaser över 2 år

När barnet är över två år så brukar mycket av utvecklingen handla om språket. Barnet kan nu säga meningar med flera ord, kunna förstå olika pronomen och skillnaden på till exempel jag och du. De kan förutom att springa ofta också klättra och hoppa ner från saker som en låg pall. De kan även bygga torn av klossar, vända en sida i taget i en bok och cykla på en trehjuling. Ett barn i denna utvecklingsfas brukar även kunna vänta på sin tur och kunna uttrycka sina känslor tydligt. De bör även kunna förstå innebörden av mitt och ditt även fast de kanske inte alltid håller sig till det.