Börja med MTB-cykling

Vill du börja med MTB-cykling men vet inte hur du ska gå tillväga? Det enklaste sättet att testa på mountainbikecykling för första gången är att hitta någon i bekantskapskretsen som cyklar. Be att få låna en av dennes cyklar och lite utrustning, och följ med till en av de enklaste lederna i er närhet. Om du inte känner någon som ägnar sig åt mountainbikecykling eller denne inte har någon extra cykel som passar dig, kan du med fördel hyra en MTB från en cykelbutik. Ofta kan du även få hyra den övriga utrustning du behöver (såsom en hjälm).

Men när du vill börja med MTB-cykling på riktigt och köpa dina egna grejer, behöver du köpa så mycket mer än bara en cykel. En mountainbike är förvisso det viktigaste inköpet du behöver göra, men du behöver även köpa ett flertal tillbehör för att få en säker och njutbar tur i leden.

Vilken utrustning behöver jag?

Eftersom du har hittat till denna sida, antar vi att du är en blivande mountainbikecyklist. Om så är fallet, är det just dig vi riktar oss till. Du vill få svart på vitt vilken utrustning du behöver för att börja med MTB-cykling, men det är dessvärre inte någonting vi kan ge dig.

Vi kommer i detta inlägg inte att försöka berätta för dig hur mycket pengar du bör spendera på din utrustning, eftersom det alltid går att hitta ett bra kampanjerbjudande. Det går inte heller att säga att du inte bör spendera mer pengar för att få bättre produkter. Du kan även vilja köpa fler produkter än bara den grundläggande utrustningen, och det är förstås inget fel på det. Du behöver dock inte köpa all utrustning utöver den nödvändigaste på en gång, utan kan lika väl lägga till ytterligare delar till din utrustning med tiden.

Utöver en cykel behöver du förstås en hjälm, men även ett par cykelshorts, ett par cykelhandskar, ett par skyddande solglasögon, en cykeltröja, ett par cykelskor, samt strumpor av ett annat material av bomull tillhör den grundläggande utrustningen. I stor utsträckning behöver du dock testa dig fram och själv få en känsla för vilken utrustning just du behöver för att börja med mountainbikecykling!