Jackor som tål barns vilda leverne!

Vintertiden kan bjuda på en rad olika väderförhållanden, från friska soliga dagar till rejäla snöoväder. Temperaturen skiftar kraftigt under vintersäsongen från november till april och att hitta rätt vinterjacka som håller för vårt nordiska klimat är därför en utmaning. Att köpa flera vinterjackor är dock både dyrt och onödigt. Barn växer fort och kommer i de flesta fall bara att använda jackan under en säsong. Det man som förälder bör fokusera på är därför kvalitét i det material som plagget är gjort av. Kvalitét är inte synonymt med dyra märken, men man bör undvika att köpa de allra billigaste plaggen då dessa ofta är tillverkade av sämre material eller kanske oftare har tunnare väv än de lite dyrare plaggen.

Slitstyrka

När det kommer till barnjackor är slitstyrkan ett av de viktigaste måtten på kvalité. Barnjackan ska inte bara hålla värmen utan också vara anpassad för lek och tåla ett högre mått av slitage än kläder för vuxna. De flesta vinteranpassade jackor är tillverkade av polyamid som anses som det mest tåliga materialet som både håller värme samtidigt som det är vattenavvisande. Uppbyggnaden och tjockleken av polyamidfibern varierar, men ju tjockare och tätare fibern är desto högre denier och grövre väv. När man letar efter en ska man därför fokusera på måttenheten på väven, det vill säga välja jacka efter denier.

Jämför jackor

Att bara utgå från slitstyrka räcker inte. Plagget ska, förutom att vara slitstarkt, möjliggöra att temperaturen regleras. Ett svettigt barn blir ju annars snart i vinterkylan ett fruset barn. Till dig som förälder är ett bra tips att jämföra jackor bland tillverkare/försäljare som anger plaggets material, vattenpelare, andning, vindtäthet. De försäljare som inte anger eller redogör för plaggets tekniska specifikationer kan man helt enkelt sålla bort.

Andrahands värde 

Som tidigare nämndes passar vinterjackan ofta bara en säsong. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara dyrt i längden att satsa på kvalité – tvärtom. En bra och tålig jacka kan ärvas eller säljas vidare. Andrahandsvärdet på kvalitéts vinterjackor för barn är stabilt på försäljningssajter som Blocket och Tradera. Däremot är det svårt, nästintill omöjligt att sälja vidare en jacka med synliga skador. Barnplagg ska hålla för lek i snö, sand, grus – och de finns att hitta bland återförsäljare.

Fler tips om allt som rör barn och föräldralivet kan du läsa om på Allt för föräldrar.